Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ (aktualizace 8/2023)

Nápady a návody, jak se připravit na případný pád, blackout...
Odpovědět
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ (aktualizace 8/2023)

Příspěvek od CZkotas »

V podstatě vás však příprava učí, jak se vypořádat s běžně se vyskytujícími katastrofami, jako jsou povodně a zemětřesení, i s událostmi, které mohou potenciálně narušit život, jako je ekonomický kolaps a občanské nepokoje.. Jak přesně tedy můžete přesvědčit své sousedy, aby se začali připravovat a zajistili tak přežití všech, až nastane "SHTF?" (Shit Hits The Fan = když dojde k SHTF, je to katastrofa - jako války, ekologické katastrofy, výpadky elektřiny, plynové krize, teroristické útoky, EMP útoky, zhroucení, ekonomické kolapsy..) Přesvědčit lidi mimo vaši nejbližší rodinu, aby si zvykli na přípravu, není snadný úkol. Možná budete v pokušení soustředit se pouze na zajištění bezpečnosti a přežití vlastní rodiny a sebe sama v případě katastrofy a přestat plýtvat energií na přemlouvání ostatních, aby se k vám přidali. Skutečnost je však taková, že lidé potřebují celé komunity, aby přežili a prosperovali. Civilizace vznikly proto, že lidé spolupracovali a vytvářeli společenství z nutnosti.
Zde je několik tipů, jak zapojit vaši komunitu:
Určete nejpravděpodobnější hrozbu, která může nastat ve vaší oblasti - Vyjmenujte nejpravděpodobnější katastrofy, ke kterým by mohlo dojít ve vaší oblasti. Ve velkých městech jsou pravděpodobnými kandidáty nepokoje, rabování a dokonce i pandemie. Na tyto katastrofy se zaměřte při rozhovorech se sousedy o bezpečnostních opatřeních. Začněte s osobní připraveností - Povzbuďte své sousedy, aby začali s přípravou ve svých domácnostech. Dejte jim tipy, jak si zabalit vlastní únikové zavazadlo se základními věcmi, jako jsou potraviny, voda a prostředky první pomoci.
Stanovte si komunitní cíle - Svolejte komunitní schůzku a stanovte si cíle připravenosti a systém odpovědnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o první schůzku v případě katastrofy, začněte ji udáním tónu, vytvořením povědomí a podporou osobní připravenosti. Při pořádání dalších komunitních schůzek můžete postupně probírat specifika přípravy, jako je vytváření zásob, příprava rozpočtu, zvládání lékařských mimořádných událostí a další.

Odměny za zapojení sousedů do přípravy
Čím více lidí přesvědčíte, aby se začali připravovat, tím větší pomoc mohou všichni získat, až nastane SHTF. Zde jsou další důvody, proč zapojit sousedy do svých plánů na přežití: Vaši sousedé se budou při SHTF méně spoléhat na vás a na těch pár dalších, kteří se připravovali předem. Komunita lidí připravených na krizi pravděpodobně nashromáždí spoustu zásob a zdrojů, které si člověk sám nemůže nashromáždit. Mezi tyto zásoby patří zbraně, munice a obranné prvky, které zvýší bezpečnost okolí. Komunita bude mít lidi s různými odbornými znalostmi a profesemi, jako jsou lékaři, elektrikáři, kuchaři atd. Různorodé dovednosti se budou hodit, až nastane SHTF. V počtu je bezpečí. Lupiči mohou mít problém vybrat si cíl, když se komunita spojí.

Jak dlouhodobě přežít do 90 dnů po masivním kolapsu - Poslední dva roky ukázaly, že společnost visí na vlásku a jedna katastrofická pohroma může kdykoli způsobit kolaps celé země. Zde jsou věci, které můžete udělat, abyste zvýšili šance na přežití takového scénáře.
První tři dny
Prvních 24 až 72 hodin po zhroucení společnosti lze považovat za "klid před bouří", protože stále více lidí si začíná uvědomovat, že to, co se stalo jejich komunitě - nebo celému národu - není dočasný efekt, ale dlouhodobá situace. To je vaše hlavní příležitost jednat. Shromážděte všechny zdroje, které můžete potřebovat pro svůj plán přežití, a okamžitě nakupte nebo vyměňte vše ostatní, co potřebujete. Potraviny a voda budou vaší prioritou, ale nezapomeňte myslet i na zásoby, které potřebujete k péči o své zdraví a obranu. S každým členem své sítě pro přežití vymyslete, co budete dělat dál. Ať už to znamená schovat se a zabezpečit svůj úkryt, nebo shromáždit všechny zásoby, které potřebujete k útěku na bezpečnější místo, toto rozhodnutí je třeba učinit brzy, abyste měli náskok dříve, než zbytek společnosti pochopí, že kolaps již nastal.

Druhý až čtvrtý týden
V této době již nebudou fungovat pohotovostní služby, protože lidé, kteří je obsluhují, opustí své pozice a budou se starat o vlastní rodiny. V některých oblastech může dojít k hromadnému odchodu lidí, kteří budou hledat bezpečí a zásoby. Mnoho lidí, kteří byli v nemocnicích nebo závislí na určité úrovni lékařské péče a lécích, zemře. Častým jevem budou rozsáhlé nepokoje a boje v ulicích. Jediná dostupná tekoucí voda bude ta, která je napájena gravitačními systémy, ale protože mnoho z nich je závislých na čerpadlech, i ta jsou již pravděpodobně prázdná.

První měsíc
Po prvních třech dnech se společnost začne velmi rychle rozpadat. Zmizí pohotovostní služby, elektronické transakce budou nedostupné, papírové peníze se rychle přestanou používat ve prospěch směnného obchodu a stále více vašich sousedů, kteří se ještě neodstěhovali, tak začne činit.
Pokud jste se vy a vaše síť pro přežití rozhodli pro úkryt, musíte se držet co nejméně na očích. Budou propukat nepokoje, protože nepřipravení budou bojovat a zabíjet o ubývající zdroje, a hlavním cílem vás a vaší sítě bude v tuto chvíli zachovat si zdroje, zatímco budete budovat kapacitu pro dlouhodobé přežití.

Další dva měsíce
Během 30 dnů začnou masové nepokoje a násilí, které vypukly na začátku kolapsu, odeznívat. Nezůstanou prakticky žádné nevyzvednuté zdroje, bude zničeno jakékoliv zdání vlády nebo jakákoliv její infrastruktura a přeživší komunity se začnou obracet dovnitř, aby ochránily své vlastní lidi a zdroje. V této chvíli se již vy a vaše komunita musíte naučit, jak opravit nebo doplnit vše, co budete potřebovat k přežití. To znamená, že se naučíte pěstovat potraviny, získávat a čistit vodu a opravovat své přístřešky a obranné stavby.

V tomto okamžiku bude jediným způsobem, jak získat to, co potřebujete, směnný systém. Peníze budou bezcenné, nebude existovat právní stát, určité oblasti ovládnou zločinci a podle odhadů zemře až padesát procent postižených obyvatel v důsledku nemocí, dehydratace, hladovění, závislosti na lékařské péči, vystavení a násilí. Pokud vy a vaše komunita nebudete mít znalosti o tom, jak dlouhodobě přežít do 90 dnů po masivním kolapsu, bude pro vás velmi obtížné - ne-li přímo nemožné - udržet se v provozu déle.

Vaše zdraví
O tomto tématu se příliš nemluvilo, protože diskuse o vybavení a zásobách ho vždy zastínila. V poslední době se však dostává do popředí zájmu, a to z dobrého důvodu. Během kolapsu by bylo nesmírně obtížné, ne-li n nemožné přežít prvních 100 dní, pokud byste byli ve špatném zdravotním stavu. Hladina stresu bude vyšší, nebudete dobře jíst ani spát, fyzická aktivita se může zvýšit a již existující zdravotní potíže se zhorší kvůli nedostatku lékařské péče a nemožnosti získat léky. Nemůžete očekávat, že vaše tělo přehlédne roky zanedbávání a najednou zpozorní. Věcí číslo jedna, kterou můžete udělat pro zlepšení svých šancí na přežití, je podniknout nyní kroky týkající se vašeho zdraví. Začněte se lépe stravovat a více cvičit. Pokud čtete tento článek, pak je vysoce pravděpodobné, že již máte kde bydlet, například v domě nebo bytě, ale i tento domov je třeba připravit. Každý vstupní bod je třeba zpevnit a vždy zabezpečit.

Voda
Člověk potřebuje v průměru dva až tři litry pitné vody denně, aby se cítil dobře. Do toho samozřejmě není započítána voda na vaření, praní prádla, běžný úklid a hygienu. Výše uvedené množství vody na osobu zdvojnásobte, abyste pokryli své potřeby. Vodovodní kohoutky nebo procesy, které nám vodu čistí, nebudou fungovat, takže až dojde k prvnímu kolapsu, naplňte vodou co nejvíce nádob. Skladování vody je skvělé, ale stejně důležité je mít k dispozici zásoby na filtrování a čištění vody pro všechny členy vaší skupiny. To pro případ, že by se něco stalo s vašimi zásobami vody, událost by trvala déle, než předpokládáte, nebo byste museli opustit oblast, kde máte všechny zásoby.

Potraviny
Pokud nemáte záložní zdroj energie, který vydrží déle než tři měsíce, nespoléhejte na to, že si zabalíte mrazák s hromadou potravin. Namísto toho kombinujte zásoby potravin s konzervami, suchým zbožím, nouzovými variantami potravin, jako jsou dehydratované potraviny, sběrem divokých poživatin a pěstováním vlastních potravin. Lov a rybaření jsou vždy možností, ale je třeba být opatrný, protože ostatní lidé budou mít stejný nápad. V tomto období také můžete být schopni naplnit své kalorické potřeby, ale stejně tak obtížné může být naplnit vaše nutriční potřeby. Zásobte se lahvičkami multivitamínů, které vám pomohou udržet zdravou rovnováhu.

Lékařská podpora bude obtížně dostupná. Budete muset být připraveni řešit co nejvíce zdravotních problémů a mít po ruce dostatek zásob.
Dobrým začátkem je podívat se na obsah lékárničky a navýšit léky na snížení horečky, prášky proti bolesti a alergii, stejně jako další léky a masti. Sterilních obvazů, gáz, polštářků a všeho dalšího, co se týká ošetřování ran, není nikdy dost. Každý by měl mít ve své knihovně také několik knih, které popisují, jak si poradit s celou řadou zdravotních problémů. Nakonec nezapomeňte na specifické potřeby lidí ve vaší skupině. Přizpůsobení se jejich zdravotním problémům a jejich upřednostnění může vyžadovat práci a prostředky navíc, ale bude to nezbytné. Pokud například někdo vyžaduje inzulín, pak by součástí vašeho zdravotního plánu mělo být nalezení způsobu, jak ho udržet v chladu. To je jen jedna z těch drobností, na které se může snadno zapomenout, dokud není pozdě, takže nezapomeňte všechny plány přizpůsobit sobě a svým blízkým.


Zabezpečení
Na bezpečnost budete muset dbát nepřetržitě. Bylo by nebezpečné polevit v ostražitosti, když jste obklopeni lidmi, kteří trpí, potřebují pomoc a jsou zoufalí. To, jak se rozhodnete řešit bezpečnost, bude na vás, zda poskytnete pomoc cizím lidem, nebo zůstanete zalezlí. Obojí má svá pro a proti, ale zde je několik obecných rad, kterými by se měl řídit každý: Mějte vždy způsob, jak se bránit, ať už pomocí nějakého nástroje, nebo tím, že se naučíte fyzicky zacházet sami se sebou. Vždy si zabezpečte svůj domov, a pokud je ve vaší skupině více než jedna osoba, stanovte si harmonogram bezpečnostních hlídek. Pokud musíte opustit svůj domov, vypadejte tak, jak vypadáte, a splyňte s okolím. Omezte informace o své situaci (jak jste připraveni a jaké máte zásoby). Začněte s tím ještě předtím, než k události vůbec dojde. V noci omezte zdroje světla. Omezte pachy z jídla tím, že budete vařit jen v nezbytných případech a nebudete používat koření.

Hygiena
Řešení hygieny je velmi důležitou záležitostí, pro kterou bude každý potřebovat plán. Při nakládání s lidským odpadem existuje několik možností. První možnost, i když není moje oblíbená, zahrnuje použití toalety jako obvykle. Poté, co skončíte se svými záležitostmi, se do nádržky nalije voda na splachování. Tento postup bych doporučil pouze v případě, že není k dispozici jiná možnost a máte-li dostatek vody navíc. (Například pokud máte na svém pozemku vydatný zdroj vody.) Při tomto úkonu by mohlo být vyplýtváno několik galonů vody na osobu a den, proto jej provádějte šetrně. Další možností je postavit si městskou toaletu pro přežití. V podstatě se jedná o kbelík s plastovým pytlem. To však chcete udělat pouze v případě, že máte dostatek plastových pytlů, a budete je muset zakopat do hluboké jámy daleko od vašeho domu. Díru vykopejte na místě, které není frekventované, a ujistěte se, že je daleko od jakéhokoli zdroje vody nebo potravy. Podobně lze snadno zřídit kompostovací toaletu s několika kbelíky naplněnými přírodními materiály. Vím, že je to téma, na které lidé nechtějí myslet, ale 100 dní lidského odpadu způsobí skutečné zdravotní problémy, pokud se neřeší..

Je také důležité mít zásoby a plány pro udržování správné hygieny. Nedostatek hygienických návyků způsobí zdravotní problémy, zvýší náchylnost k nemocem a obecně se budete cítit méně než stoprocentně. To znamená, že byste měli mít dostatek dezinfekčních prostředků na ruce, mýdel, zubních kartáčků a pasty a obecných čisticích prostředků. To je další důvod, proč mít v zásobě dostatek vody. Je pravděpodobné, že v případě nemoci nebudete moci jít k lékaři, takže musíte udělat vše pro to, abyste zůstali co nejzdravější.
Nejlepším způsobem, jak zhodnotit svou situaci v očekávání takové události, je představit si, že k ní dojde právě teď. Kdyby se v tuto chvíli všechno setmělo a vy a vaše rodina byste museli přežít se zásobami, které máte, a se znalostmi, které máte v hlavě, zvládli byste to? Není čas na přehnanou sebejistotu, ale na to, abyste se na svou situaci pořádně podívali a byli k sobě upřímní. Tím, že budete ve svém hodnocení upřímní, můžete zjistit, kde jsou vaše nedostatky, a napravit je, dokud ještě můžete.
Informace převzaty odsud: celý návod o tom, jak přežít prvních 90 dní po scénáři celonárodního kolapsu:
https://www.brighteon.com/9114d402-b342 ... 2567d204c5
A dosud: https://urbansurvivalsite.com/how-to-su ... -collapse/
Výše uvedený text je můj překlad obsahu z uvedených odkazů. Všechen můj text uvedený zde na fóru a mé informace volně šiřte, máte mé plné svolení!
=CZkotas=


/EDIT
Malé ukázkové foto, jak vypadá jeden z (mnoha a mnoha dalších, od tablet čistících vodu, přes např. plyn. bomby, po zásoby sirek a podpalovačů, sušeného mléka atd.atd..) nákupů do zásob potravin: https://i.postimg.cc/9Q1h20Fd/dnesninakup.jpg
Už jsou společně s dalšími pěkně uloženy ve sklepě, vše s min.trv. do 2024 (konzervy 2025+)...
Naposledy upravil(a) CZkotas dne 03 srp 2023, 08:20, celkem upraveno 3 x.
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Marťas
Příspěvky: 16
Registrován: 19 dub 2022, 22:32
Jméno a příjmení: Martin Sušovský

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Marťas »

No, musím sebekriticky přiznat, že s úplným kolapsem (nad 90 dní) jsem v přípravách nepočítal :?
S potravinami bychom měsíc až dva vyšli, centrála je fajn - do vyčerpání PHM, jaro až podzim by šlo celkem zvládnout - na zahrádce něco vyroste,
ale určitě toho nebude na celou zimu.
A co teprve, až začne venku mrznout....
Budu to muset ještě zdokonalit a domyslet. Díky za nastavené zrcadlo ;)
Uživatelský avatar
Jan Tománek
Příspěvky: 12
Registrován: 07 dub 2022, 15:49
Jméno a příjmení: Jan Tománek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Jan Tománek »

Také jsem delší dobu řešil záložní zdroj energie a nakonec jsem místo agregátu zvolil velkou baterii (2200W) a soláry 2x 190W.
Vše vyjde cca na 20.000, když svítí normálně slunce, baterie je za den nabitá, když je zamračeno, trvá to několik dní.

Převodník na 220V stojí cca 2000,- a má výkon 1000w, takže utáhne už docela dost.

Není to ideální řešení, ale na rozdíl od generátoru na benzín, který žere litr na hodinu (člověk vydrží max 24 hodin a pak konec), mi to přijde lepší řešení.
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Ono to je všechno i o proudovém zatížení apod., pořád lepší něco, než nic a vše spolu souvisí i při nabíjení, kvůli opotřebení baterie (samostatných článků), taky je rozdíl v použité technologii atd. Já řeším už i plynové bomby + i přenosný vařič (typu VAR), kdyby se musela opustit domácnost. A taky máme nakoupené od konce roku zásoby vitamínů a doplňků v hrubé hodnotě kolem 20tis. (od aminokyselin - zmíním taurin, lysin, MSM, glycin, dále ISOPRINOSINE, paralenu a ibalginu, přes pelyněk artemisia annua, cistus incanus a borové jehličí - extrakt (včetně samostatných nasušených bylin tohoto druhu + hromady dalších jiných bylin), do toho velké zásoby (kolem 1000ks tablet od každého) organického vit.C+A+D+Zinek+Selen, hořčík, Kelp, B-komplex, přírodní jód KELP tablety (včetně JOX ten účinně zabírá na většinu v ústní dutině a zabije spolehlivě i mononukleózu) atd.atd..), querectin, EGCG, dokonce jsem půl roku sháněl a sehnal ivermectin - což je defakto derivát pelyňku a dalších bylin typu ořešák černý aj.)...mám plné krabice sušených bylin, do konce tam mám extrakty ze zahraničí, které se divím že prošli celní kontrolou a SÚKL..

Až budu mít čas a(to nevím kdy je toho v této olbasti hodně), uveřejnil bych obří návod a rozepsal i jednotlivé vitamíny a jak spolu souvisí, dávkování, vstřebatelnost zinku (společně s inozitárorem zinku se pak nasáčkuje do buněk a využije se většina správně, např. zmíněný querectin), jak a proč pít pelyněk čaj, jak spolu souvisí např. nejsilnější stimulátor imunitního systému dostupný i bez receptu (my nakupujeme zde v PL a doprava cca 7EURO k tomu: https://abcapteka.pl/, mám u nich účet a jen za ISOPRINOSINE jsem nechal přes 15tis., ale to jsem postupně pomáhal distributovat i lidem kolem sebe za pomoci na banální nachlazení typu obyč. zííív kovid), proč pít denně černý a zelený čaj, jak aktivovat v těle enzymy atd. Jen nevím, jestli na to budu mít vůbec čas, ale hlavně jde o znalosti, které sbírám léta, ale podělím se asi o základy, tahle doba si to podle mě žádá. Dnes se neléčí. A předepisují tablety, kdy se neléčí příčina, ale důsledek.

A budovat imunitu trvá roky! Důležité je začít a chtít. Základ pro posílení vlastní obranyschopnosti nespočívá v užívání doplňků stravy, výše uvedené jsou jen zásoby (do let 23-24), které taky pomáhají, ale důležité je všechny doplňky střídat. I na léčení. Nejíst stejné dokola. Je to pak k ničemu. A důležité je vyvolat v těle procesy vnitrobuněčné detoxikace. Začít můžete sami, např. večeřet nejpozději kolem 18-19h, po probuzení vypít 2-3sklenice vody (ne studené, ta potlačuje IS, ale pokojové teplotě), místo snídaně sníst ovoce. Nebo můžete vypít šťávu z ovoce plnou enzymů. Do oběda nejlépe nejíst. A když tak pít. Tělo nehladoví, dostane enzymy a bude probíhat ve vašem těle detoxikace/čištění starých buněk apod. Jde o to, že ráno nekonzumovat žádné teplé a ohřívané jídlo, naučte se užívat pocity hladu. Po pár dnech si zvyknete, můžete jíst oběd a večeři jak jste zvyklí, jen od konzumace večeře - po oběd nejeste nic, kromě ovoce, tedy jablka, banány, grepy, pomeranče a klidně užijte i vitamíny k tomu C+D+Zinek, jde o enzymy v prvé řadě, tzn. že např. večeře v 18h, pak oběd druhý den kolem 12h = 18h probíhajícího vnitrobuněčného detoxu ve vašem těle (newzyme - google nenajde záměrně tento pojem) .. atd. Vše spolu souvisí, od pití vody (s enzymy např. citronu aj.), bylinek..
Prostě, když hladovíte - ale správně - viz enzymy ze syrového ovoce a zeleniny před obědem, tělo pak vlastně nehladoví a nejedná se o dietu ale probíhá proces buněčné detoxikace a uklízení odpadků tak pomocí "newzyme" což si představte jako čistící jednotky ve vašem těle, likvidující staré buňky které se nahrají novými, celkový detox a vše kolem toho, začnete si tímto budovat vlastní přirozenou imunitu a ochranu. Musíte pochopit celý proces v těle a jíst do polosyta, ne se "přecpat" atd.atd..
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Uživatelský avatar
Jan Tománek
Příspěvky: 12
Registrován: 07 dub 2022, 15:49
Jméno a příjmení: Jan Tománek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Jan Tománek »

Za detox rady díky - mrknu na to.
Na vaření jsem koupil tato kamna - myslím, že lepší než na bombu, když pak náplň nemusí být.
https://www.bushcraftshop.cz/prenosna-k ... tove-rf33/
Zatím jsem ještě netestoval, ale chystám se. ;)
Obrázek
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Jan Tománek píše:Za detox rady díky - mrknu na to. Na vaření jsem koupil tato kamna - myslím, že lepší než na bombu, když pak náplň nemusí být. https://www.bushcraftshop.cz/prenosna-k ... tove-rf33/ Zatím jsem ještě netestoval, ale chystám se. ;)
Díky za tip a info! A mě další "Polsko" (Isoprinosine) dnes dorazilo :)
Obrázek
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Doporučuji mouku,cukr,ovesné vločky atp. přesypat do plastových kanystrů od vody.Nebo po pár kusech kupovat nové ve vinotéce.Proti hmyzu,molům.
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Ještě jsem si vzpoměl,mám právě objednáno.Sušená vejce(žloutek i bílek),sušené bílky a sušené žloutky.Sušené mléko již mám a detskou krupičku.Krupičná kaše se hodí nejen dětem.Bohužel u většiny objědnávaných věcí je trvanlivost do 23.Ale neplaším z toho,jsou to věci které umí mnohokrát přesáhnout určené datum spotřeby.
Marťas
Příspěvky: 16
Registrován: 19 dub 2022, 22:32
Jméno a příjmení: Martin Sušovský

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Marťas »

Jan Tománek píše:Také jsem delší dobu řešil záložní zdroj energie a nakonec jsem místo agregátu zvolil velkou baterii (2200W) a soláry 2x 190W.
Vše vyjde cca na 20.000, když svítí normálně slunce, baterie je za den nabitá, když je zamračeno, trvá to několik dní.

Převodník na 220V stojí cca 2000,- a má výkon 1000w, takže utáhne už docela dost.

Není to ideální řešení, ale na rozdíl od generátoru na benzín, který žere litr na hodinu (člověk vydrží max 24 hodin a pak konec), mi to přijde lepší řešení.
Ano, pro dlouhodobé použití "alespoň nějaké" energie - super.
V době pořízení jsem to koncipoval jako variantu pro 75% pokrytí komfortu domácnosti na 14 dní v zimním období, při případném výpadku elektřiny - kolaps společnosti jako takové mne tehdy nenapadl :)
Mám to vyřešeno přepínačem na přívodu do domu - ČEZ 1-0-2 centrála. Sice jen jedna fáze, ale do celého domu bez prodlužovaček.
V zásobě 130 litrů benzinu, provoz cca 10 hodin denně. Jde hlavně o vaření - indukce cca 2000W a bezlepkové pečení - trouba 2000W.
Provoz na střídačku. U toho lednice a oběhové čerpadlo podlah. topení, + nabíječky baterií, případně čerpadlo ve studni 750W.
Tepelné čerpadlo to neutáhne, maximálně malý přímotop - do 3000W, ale v záloze zůstal automatický kotel na uhlí a je propojen s akumulační nádobou od tepelka.
Z toho vyplývá, že je potřeba domyslet jak na to v případě celkového kolapsu :(
Hlavně zimní období nás prověří ;)
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Deset hodin denně centrála v provozu? Psal jste nějak na střídačku. Mám centrálu pouze na načerpání vody do zásobníku na střeše. Počítám že centrála pojede jednu hodinu za tři dny,tolik vydrží voda. Při provozu dobíjí svítilny a akumulátory. A je jasný že s takto slabým dobíjením toho moc nenasvitim. Ale i tak mám 200 litru benzinu. Můžu si dovolit občas ohřát bojler,nebo vyprat oblečení. Jen nevím jak se bude líbit zvuk centrály okolním nepřipraveným.
Nicol357
Příspěvky: 2
Registrován: 21 dub 2022, 09:08
Jméno a příjmení: Marcela Štolová

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Nicol357 »

[/quote]Voda
Člověk potřebuje v průměru dva až tři litry pitné vody denně, aby se cítil dobře. Do toho samozřejmě není započítána voda na vaření, praní prádla, běžný úklid a hygienu. Výše uvedené množství vody na osobu zdvojnásobte, abyste pokryli své potřeby. Vodovodní kohoutky nebo procesy, které nám vodu čistí, nebudou fungovat, takže až dojde k prvnímu kolapsu, naplňte vodou co nejvíce nádob. Skladování vody je skvělé, ale stejně důležité je mít k dispozici zásoby na filtrování a čištění vody pro všechny členy vaší skupiny. To pro případ, že by se něco stalo s vašimi zásobami vody, událost by trvala déle, než předpokládáte, nebo byste museli opustit oblast, kde máte všechny zásoby.

Děkuji za cenné informace. Snažím se mít na vše alternativu. Teď řeším elektřinu a vodu. Mám vlastní studnu a před časem se mi objevil na zahradě pramen, ale snadno může dojít k znečištění. Jak čistíte vodu? A kde filtry sháníte? Nějaké Army shopy?
Ještě uvažuju o normální klasické ruční pumpě, abych nebyla závislá na elektřině, kterou asi budu vyrábět v dosti omezeném množství
Nicol357
Příspěvky: 2
Registrován: 21 dub 2022, 09:08
Jméno a příjmení: Marcela Štolová

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Nicol357 »

Jan Tománek píše:Také jsem delší dobu řešil záložní zdroj energie a nakonec jsem místo agregátu zvolil velkou baterii (2200W) a soláry 2x 190W.
Vše vyjde cca na 20.000, když svítí normálně slunce, baterie je za den nabitá, když je zamračeno, trvá to několik dní.

Převodník na 220V stojí cca 2000,- a má výkon 1000w, takže utáhne už docela dost.

Není to ideální řešení, ale na rozdíl od generátoru na benzín, který žere litr na hodinu (člověk vydrží max 24 hodin a pak konec), mi to přijde lepší řešení.
Děkuji Vám, Jene. Můžete mi poradit, kam se pro takové řešení obrátit? Jednala jsem s firmou, která mi sdělila, že mám moc malou spotřebu a je to z hlediska roční spotřeby na elektrárnu cca 3 kW jednofázovou. I tak ale asi toto řešení bude podstatně dražší než to Vaše. Vůbec tomu nerozumím. Děkuji.
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Nicol357 píše:..jak čistíte vodu? A kde filtry sháníte? Nějaké Army shopy? Ještě uvažuju o normální klasické ruční pumpě, abych nebyla závislá na elektřině, kterou asi budu vyrábět v dosti omezeném množství
Zatím ještě hledám a čerpám informace...ale něco takového: https://www.army-store.net/dezinfekce-vody/
= hlavně ty tabletky tam 50ks katadyn, případně: https://www.zbozi.cz/dum-byt-a-zahrada/ ... ejlevnejsi
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Uživatelský avatar
Jan Tománek
Příspěvky: 12
Registrován: 07 dub 2022, 15:49
Jméno a příjmení: Jan Tománek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Jan Tománek »

Nicol357 píše: Děkuji Vám, Jene. Můžete mi poradit, kam se pro takové řešení obrátit? Jednala jsem s firmou, která mi sdělila, že mám moc malou spotřebu a je to z hlediska roční spotřeby na elektrárnu cca 3 kW jednofázovou. I tak ale asi toto řešení bude podstatně dražší než to Vaše. Vůbec tomu nerozumím. Děkuji.
Solár
Není zač - ale tohle "mé" řešení, je trochu si s tím hrát a postavit si sám.
Záměrně nepíšu "rozumět tomu", protože já tomu také nerozuměl, načetl si a postavil. Ale není to asi pro každého a člověk musí být trochu "kutil" ;)
Vše mají např zde: https://www.hadex.cz
Jak jsem psal, silný solar komplet vyjde na cca 20.000,- (Panel, baterie, převodník na 220v).

Pokud si hrát nechcete, super je toto, ale je to docela drahé (53.000,-) + je k tomu potřeba koupit ještě i solární panel (+cca 8.000,- ) . Ale zase je to snadné a lehké.
https://www.alza.cz/ecoflow-delta-max-l ... 939384.htm
(Ta moje baterie váží 60KG!)

Filtr na vodu
Co se vody týká, tak jsem zkoušel toto: https://www.filtry-vodni.cz/katalog/fil ... 17910.html
Asi to funguje - testoval jsem na sobě, s rok starou vodou v zeleném bazénu (přefiltroval jsem a pro jistotu ještě převařil), ale voda byla dokonale čistá i jen pro přefiltrování. :mrgreen:

Obrázek
Slávek
Příspěvky: 1
Registrován: 10 dub 2022, 08:25
Jméno a příjmení: Slavomír Gottwald

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Slávek »

Zdravím zdejší fórum a rád přiložím odkaz k tomuto žhavému tématu. Je tam 5 dílů, tak mrkněte i sem. Blogerka to shrnula velmi hezky ;)
https://bornova.pub/2022/jak-prezit-sup ... tvi-1-dil/
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Pokud se ještě nepřipravujete, je nyní vhodná doba, abyste začali..
Připravte se (i psychicky) na problémy v dodavatelském řetězci kolem potravin a materiálů. Nečekejte, až se o vás a vaši rodinu postará vláda. Globální nedostatek surovin, materiálu a potravin je součástí Velkého resetu. Nečekejte a konejte. Nyní se dá dobře nakoupit ještě i za "staré ceny" .. A konzervy a sušené byliny můžete defakto skladovat roky!

Pokud jde o zásoby vody, zvažte, zda si neudělat zásoby čisté pitné vody. Pokud máte v garáži (sklepě) nebo na statku místo, zřiďte si obrovskou nádrž na vodu, nebo několik nádrží. Případně se zásobte nádobami na vodu, doporučuji pouze kojeneckou, prochází tvrdší kontrolou a ve tmě a chladu vydrží i rok (a déle) po datu min.trvanlivosti.. Kromě konzerv (ovoce, zelenina a různé druhy masa, tuňák, fazole..) a dalších trvanlivých potravin je ještě dobré mít i pečicí prášek, jedlou sodu, sušené mléko, rýži, jedlý olej, sušené těstoviny, med a cukr, ovesné vločky (apod.), sůl a další koření včetně sušených bylin (např. proti bolesti a nachlazení meduňka+heřmánek atd.), mouku (+1rok od min.trv. při skladování v suchu a temnu). Experimentujte s těmito potravinami, abyste si mohli sestavit seznam snadno připravitelných jídel, která můžete připravit pro svou rodinu v případě dlouhodobého přežití. Neplýtvejte penězi za potraviny, které vaše rodina nerada jí, ale zároveň se ujistěte, že máte v zásobě výživné položky, abyste získali živiny potřebné k udržení zdraví. A taky mějte zásoby důležitých vitamínů a doplňků, zmíním sem např. černé/aktivní uhlí, pangamin, vit.C+D+zinek, ibuprofen proti bolesti a zánětu, dále sušené byliny/čaje i proti nachlazení a záněty, např. kontryhel, mateřídouška, cistus incanus - atnivirový, řebříček, badyán, na trávení např. fenykl a máta, jako očista a antiparazitikum zmíním sem velmi důležitý ale chuťově odporný pelyněk - který je i na vše od žaludku po střeva/konečník a nejen že léčí, ale pomáhá při průjmech a zvracení a je to silné antiparazitikum.. Pokud máte doma domácí nebo hospodářská zvířata, nezapomeňte se zásobit také krmivem, pamlsky apod. pro ně!
Dále je dobré pouvažovat i o přenosném vařiči např. VAR2, např.:
https://www.militarysklad.cz/detail/var ... vitem-var1
Možnost použití pylnových kartuší značek /PRIMUS, COLEMAN, VAR, a dalších které mají šroubovací závit..

Abyste zajistili, že potraviny ve vašich zásobách nepřijdou nazmar, střídejte je. Začněte konzumací krátkodobých potravin ve spíži, mrazáku a lednici. Potraviny vždy procházejte podle toho, kdy končí jejich platnost..
Není moudré to podceňovat, jak špatně to může dopadnout. Země bude potřebovat vlastence, zejména lidi, kteří se o sebe dokáží postarat.

//EDIT: Ještě mě napadlo..:
K otevírání různých konzerv potřebujete otvírák, takže se nespoléhejte na elektrický otvírák, který bude po výpadku proudu nepoužitelný. Ujistěte se, že máte v záloze alespoň jeden. A narazil jsem na pojem "solární trouba" (vařič, gril apod.)..
https://solarnivaric.cz/produkty/solarn ... le-hybrid/
Naposledy upravil(a) CZkotas dne 27 dub 2022, 20:24, celkem upraveno 1 x.
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
kve
Příspěvky: 4
Registrován: 09 dub 2022, 19:26
Jméno a příjmení: Jan Škach

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od kve »

Tak jsem si dnes zabalil.
Přijde mi, že tam mám spoustu hloupostí, ale nepřibalte si skladací lopatku, když ji máte doma.
Taky jste balili ? Nějaký tip na co zapomenou a co naopak je zbytečné?
Já jsem si třeba zabalím hned dvě zavzadla, která chci mít stále u sebe. Ledvinku, kterou opravdu nepustím z ruky (pasu) a batoh, který doufám taky ne.
Ještě mi chybí vlasec a háček na ryby.
Chtěl bych mít zabalené věci, abych se mohl cca 3 dny snažit přemístit lesem a měl k tomu vše potřebné + věci o které prostě nechci přijít.
Přílohy
IMG_20220426_093854.jpg
IMG_20220426_093854.jpg (111.29 KiB) Zobrazeno 9257 x
IMG_20220426_081926.jpg
IMG_20220426_081926.jpg (223.31 KiB) Zobrazeno 9257 x
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Použití vody z jezírka/řeky jako pitné vody, jak můžete vodu z jezírka vyčistit na pitnou:

1) Vodu přeceďte přes kávový filtr nebo čistou tkaninu, abyste odstranili větší částice
2) Vodu několik minut převařte a vařte
3) Přidejte osm kapek běžného bělidla/savo na 5l vody
4) Pokud nemůžete vodu převařit nebo přefiltrovat, nalijte ji do průhledné plastové láhve a nechte ji celý den na slunci. Ultrafialové sluneční paprsky zničí mikroby ve vodě. Otázka je, co to udělá s "plastem." Pořád něco lepšího, než NIC.

Rybníky, jezírka... sice můžete použít jako nouzový zdroj vody, ale měli byste tak učinit až poté, co vodu před pitím vyčistíte!
Je nejlepší použít jako zdroj vody přírodní rybník, zejména pokud žijete v oblasti s velkým množstvím srážek nebo vysokou hladinou podzemní vody. Snažte se vyhnout použití vody ze stojatého jezírka s velkým množstvím řas nebo pěny, protože nadbytek řas může znamenat kontaminaci splachy chemikálií. Při odběru vody z jezírka čerpejte vodu pod hladinou a nad dnem. Mějte na paměti, že obě oblasti jsou náchylnější ke kontaminaci. Při sběru vody používejte běžnou zahradní hadici a 12V čerpadlo. Vodu z přírodního jezírka vždy řádně vyčistěte, můžete vyzkoušet převařování a bělení. Když je potřeba, jsou cenné i jiné zdroje vody, jako jsou jezera a potoky. Pokud máte na zahradě místo, můžete si také zřídit rybník, abyste měli přístup k nouzovému zdroji vody.
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Dobře připravení lidé přežijí hrůzy, které se na lidstvo valí. I když budou zapomnětlivé, nepřipravené masy vyhlazovány po miliardách, budou také miliardy těch, kteří krveprolití přežijí, a tito lidé budou patřit mezi nejodolnější a nejpřipravenější - lidé, kteří viděli, co se blíží, plánovali dopředu a podnikli kroky, aby se v chaosu zorientovali.

Uvědomte si, jak jste na tom právě teď, pokud jde o znalosti a připravenost.

Zatímco neinformované, málo informované masy se nechaly očkovat experimentálními vakcínami, které zabijí desítky milionů lidí, vy jste se naučili pěstovat potraviny, případně shromažďovat další zásoby potravin, abyste se vyhnuli uměle vyvolanému masovému hladomoru.

Zapomnětlivé masy si udržovaly svou mysl přilepenou k dezinformačním propagandistickým médiím, jako jsou CNN Prima, ČT, Seznam.. (a všechny masmédia), vy jste vyhledávali nezávislé informace z nezávislých médií. Díky tomu jste dobře informováni a dobře připraveni pochopit a orientovat se v tom, co se ve světě děje.

Zatímco masy jsou zmatené a propadají panice, protože nedostatek a inflace se zhoršuje, vy jste to očekávali, takže tak nepanikaříte. Místo toho jednoduše vyvoláte opatření připravenosti, která jste měli připravena daleko dříve, než se aktuální události odehrávaly.

Proto lidé jako vy a já přežijí to, co přichází, zatímco nepřipravené, neinformované a nevědomé masy budou z velké části vyhlazeny při globální depopulační čistce v letech 2022-2030.
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Někde jsme tady řešili co pojede za auta po EMP. Nemůžu to najít,nebo si pletu fórum.
Pokud máte v záloze led ruční svítilny,tak po EMP budou pravděpodobně nefunkční.Jsou v nich polovodiče,které to nevydrží.Proto je dobré mít i běžnou svítilnu se žárovkou,která se nechvástá dobou svitu,jasem a vzdáleností dosvitu. A až znovu půjde elektřina,tak nebudou fungovat ani led žárovky(nebude fungovat nic,včetně chytré lednice).Ty které mají teď kvůli úsporám všichni.Pravděpodobně nebudou fungovat ani zářivky.Hlavně ty se startérem(nevím jak se tomu odporně říká).Tak i pro to mám šuplík se starými žárovkami.
Ti co mají uskladněnou odstíněnou centrálu proti EMP a chtěli by si díky centrále posvítit,tak by měli mít dostatek žárovek.
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od CZkotas »

Manas píše: 22 zář 2022, 09:49 Pokud máte v záloze led ruční svítilny,tak po EMP budou pravděpodobně nefunkční.Jsou v nich polovodiče,které to nevydrží.Proto je dobré mít i běžnou svítilnu se žárovkou,která se nechvástá dobou svitu,jasem a vzdáleností dosvitu. A až znovu půjde elektřina,tak nebudou fungovat ani led žárovky(nebude fungovat nic,včetně chytré lednice).Ty které mají teď kvůli úsporám všichni.Pravděpodobně nebudou fungovat ani zářivky.Hlavně ty se startérem(nevím jak se tomu odporně říká).Tak i pro to mám šuplík se starými žárovkami.
Ti co mají uskladněnou odstíněnou centrálu proti EMP a chtěli by si díky centrále posvítit,tak by měli mít dostatek žárovek.
Ano, to je pravda, ohledně svítilen, nabíječek atd. doporučuji sehnat ještě pokud to půjde tento "BAUHAUS Toolbox"
https://search.brave.com/images?q=+BAUH ... box+&img=4
Na uloložení nabíječejk svítilen atd. DOPORUČUJI SEHNAT. Je to jako kovová popelnice perfektně odolná proti EMP apod.:
Obrázek
Obrázek
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

V kovových boxech mám uskladněné mimo jiné i analogové vysílačky. Zejména pro komunikaci s rodinou když se budu muset vzdálit (na vojenských vysílačkách byl nápis-NEPŘÍTEL NASLOUCHÁ). Ale box by měl být uzemněný.Nevím jestli je to podmínka,ale raděj jsem uzemnil.
EMP může být několikrát po sobě.Ten první poznáme.Ten další až budou věci z kovového boxu venku.Proto mám i ruční svítilny se žárovkou.Nemám tak obavu z opakovaného EMP.
Marťas
Příspěvky: 16
Registrován: 19 dub 2022, 22:32
Jméno a příjmení: Martin Sušovský

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Marťas »

Ahoj,
pokud tedy nevím, zda je centrála odstíněna proti EMP, pomůže, pokud ji schovám do kovové bedny?
Jak jsou na tom elektromotory u čerpadel? Taky budou KO? Myslím čerpadlo ve studni - cca 20m pod zemí, nebo čerpadla oběhová pro vytápění.
Lze nějak ochránit spotřebiče jako je třeba trouba na pečení?
Dcerka je na bezlepkové dietě a pečeme fakt hodně. S vařením si poradíme, ale pečení by hodně chybělo.
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Elektromotory pojedou.Čerpadlo ve studni/vrtu určitě.Vysavač a staré lednice taky(to zrovna moc potřeba nebude).Vše co má ovládání vypínačem.Tlakový spínač pro sepnutí/vypnutí čerpadla je mechanický,půjde.Termostat lednice je taky mechanický.Termomechanický.Kde je ovládání digitální a nebo dotykové,tak bude mimo provoz.U trouby bych moc nevěřil že ji lze ochránit.Pokud je vestavěná.Tam je obtížné vytvořit ochranný obal.Její elektronika je pouze za pohledovým krytem.A nevím jestli ji nepoškodí pulz přivedený do ní přez zásuvku.
Elektrocentrálu nestačí dát do kovové bedny.Zevnitř musí být izolace tak,aby se centrála nedotýkala kovu té bedny. Centrála mi přišla v papírové krabici.Tu jsem obložil hliníkovým plechem (ne alobalem,na tloušťce taky záleží) asi do 1mm. Čím silnější,tím lepší.Já jsem silnější neměl.Něco jsem musel nastavit,centrála v krabici byla bez namontovaných nožek. A ještě pár dalších drbek,mám ji vestavěnou napevno.Takže to mám na dva díly při oddělávání.A tuto bednu jsem uzemnil.
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Odporové přímotopy s mechanickým ovladáním taky půjdou,bojler půjde,olejový přímotop půjde,oběhové čerpadlo topení půjde. Indukční varná deska nepůjde.Můžu se zeptat jakou máte centrálu?
Marťas
Příspěvky: 16
Registrován: 19 dub 2022, 22:32
Jméno a příjmení: Martin Sušovský

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Marťas »

Děkuji za rady :)
Pořídil jsem tuto: HUSQVARNA G 3200P
Oběhová čerpadla již mají dnes také ovládací tlačítka a ledkové ukazatele - ty asi odejdou, ne?
Každý el. motor na 230V má kondenzátor - tomu to nevadí, když je to vlastně polovodič?
Možná se ptám hloupě, ale rád bych to pochopil ;)
A o těch autech co pojedou jsme se bavili tady na fóru - říkal jste, že zapalovací cívka by mohl být problém.
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

Husgvarna bude kvalitou jinde,než ta moje.Výkon generátoru mám jen málo menší.Doporučuji vyměnit olej po první motohodině.Mě výrobce uváděl po 20ti.Měnil jsem po hodině a olej se leskl drobnými kovovými částečkami.
Ne každý el. motor 230 má kondenzátor. Třeba vrtačka,vysavač,lednice,čerpadlo do vrtu atd. Ale naopak kondenzátor si myslím je schopen vstřebat EMP. Je to kondenzátor,má vstřebávat rázy.
To oběhové čerpadlo by jelo,nebýt choulostivého ovladání.
Ale elektrikář by věděl víc.Jsem jen všeamatér.
Dělal jsem pokusy s centrálou.Snižoval jsem otáčky a zjišťoval co vše půjde.Čerpadlo vody a bojler jsem vynechal.Ale led světla a některé zářivky šly.Paradoxně velká dvojzářivka šla,malý kuchyňský ne.Šla i televize.Na výstupu 150V.Kolik bylo oproti běžným 50 Hz nevím.Jde o to,že na nějaký svícení pár světly nebo televizi nemusí jet v takových otáčkách,sníží se spotřeba na hodinu a opotřebení motoru.Mám na ní táhlo.Vlastní otáčky,nebo zátěžový regulátor otáček centrály.Uzamčeno-odemčeno.
Marťas
Příspěvky: 16
Registrován: 19 dub 2022, 22:32
Jméno a příjmení: Martin Sušovský

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Marťas »

Vybral jsem ji proto, že má AVR regulaci - neměla by zničit elektroniku.
Ale v Husqvarně mi řekli, ať si nedělám velké iluze - je to taky čína :(
Původně jsem uvažoval o třífázové, aby mi utáhla tepelné čerpadlo, ale jak jsem viděl spotřebu, tak jsem od této myšlenky upustil.
Občas potřebuju centrálu při práci, tak jsem vybral tak, ať utáhne 3kW kompresor - vzal jsem jej do auta a přijel k obchodu. Prodavač si nebyl moc jistý, že jej centrála utáhne,
ale utáhla, tak jsem ji vzal :D
Pátral jsem po nějaké Hondě, ale ty ceny byly úplně jinde - 3-4x vyšší.
Doma jsem udělal přepínač 1-ČEZ - 0 - 2-CENTRÁLA.
Při přepnutí na centrálu se propojí všechny 3 fáze tou fází z centrály a nebudu muset tahat prodlužky. Jen musí žena pamatovat na to, že nemůže mít zapnutou troubu a varnou desku současně.
Takže na blackout jsem připraven - teď ještě zachránit centrálu a spotřebiče před EMP - to je úplně jiná liga.
Ty kondenzátory jsou vážně všude - vrtačka Narex - má, hoblík Bosch taky, lednici jsem ještě nekuchal - tam nevím, ale čerpadla na vodu (230 V) všechny mají kondík - buď zabudovaný, nebo externí v rozvodnici. U těch čerpadel to vlastně vyrábí 400V - to se naměří na kondíku.
Po Vaší radě, že to může ochránit plechová bedna, jsem se díval kde ji koupit, ale tak velkou (a za rozumné peníze) jsem zatím neobjevil. Asi si pořídím ohýbačku na plech :lol:
Manas
Příspěvky: 24
Registrován: 21 dub 2022, 06:46
Jméno a příjmení: Martin Adámek

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ

Příspěvek od Manas »

V brusce jsem končil našel,ale ve staré NAREX vrtačce ne. Nebo jsem ho přehlídka,nerozděloval jsem ji abych našel kondik. Můžu se plést a kondiky můžou být všude. Divím se že centrála dala ten kompresor. Samá má krátkodobý strop okolo těch 3 kW. Nevyhledával jsem to. Moje má 2,7 a trvale 2,5. Ale rozběh El. motoru se počítá kW krát 2,5. Takže čerpadlo ve vrtu se při rozběhu blíží samotné hranici maxima centrály. Takže rozběh toho kompresoru byl někde u 8kW. Třeba topné těleso má stálý odběr. Bojler 2kW a čerpadlo na vodu už mi centrála současné neutáhla. Proto jsem přidal větší zásobník na vodu abych docerpaval jednou za tři dny a měl centrálu na ostatní provoz.
Uživatelský avatar
CZkotas
Příspěvky: 591
Registrován: 09 dub 2022, 13:08
Jméno a příjmení: Jméno a příjmení

Re: Co musíte vy a komunita udělat po katastrofickém kolapsu? NÁVOD K PŘEŽITÍ (aktualizace 8/2023)

Příspěvek od CZkotas »

Jsme připraveni? Příručka pro zvládání krizových situací. Volně ke stažení pro každého, kdo se nespoléhá na stát.. 3min video+info
https://paralelne.cz/2023/08/01/pripravenost/

Obrázek

Přímý odkaz na příručku, zde:
https://paralelne.cz/wp-content/uploads ... raveni.pdf
Nedůvěřujte vládě, Vyhněte se masmédiím, Bojujte proti lžím! Veškeré mé informace prosím, volně šiřte!! Protože jen v informovanosti tkví skutečná síla!!!
Odpovědět