Recept na domácí chleba (bez hnětení = jednoduché) + z vlastního kvásku, ..aj.
Napsal: 10 dub 2022, 21:37
Chléb bez hnětení (1 hrnek = 2 dcl), můj recept, rád se podělím, může se hodit a berte to i jako informaci k "boji o přežití"..:
Nějaké moje foto:
V míse smícháme: 3 hrnky hladké mouky + 1 lžičku soli + 1 lžičku drceného kmínu + sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Promíchejte tak, aby se suroviny spojily a aby nikde nebyl žádný kus suché mouky. Míchat stačí opravdu krátce = půl minuty a hotovo.
Poté přikryjeme a necháme kynout při pokojové teplotě 8 až 16 hodin.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku, bude tekuté, tak se nelekněte a vezměte to stěrkou na těsto. Těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny. Jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Ale žádný stres. Těsto nemusí být dokonalé, stačí když vám podaří ho několikrát přeložit.
Takto přeložené těsto necháme 30–60 min ještě odpočinout.
Předehřejeme troubu na 220-240 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit.
Po vyhřátí trouby na požadovanou teplotu přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme nejprve 30 minut přikryté a pak ještě dalších 10-20 minut bez pokličky.
Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme samotné těsto dochutit kořením (majoránka, sušená pažitka), či použít jinou mouku na pečení chleba aj. Nebo vršek posypat kmínem či různými (chia) semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je rychlá a hlavně není pracná.
Nějaké moje foto: